Zdravá výživa (dieta), založená především na zelenině, může výrazně pomoci při léčebných procedurách nebo bránit progresi nemocí. Otázkou je, zda vhodná dieta může zmírnit riziko návratu rakoviny prostaty. Autoři Richman a kol. (Boston, San Francisco, USA) provedli statistický výzkum složení stravování 1 560 mužů z různých částí USA s diagnózou rakoviny prostaty (ne ve stavu metastáz). Muži, kteří dávali přednost stravě obsahující brukvovité rostliny (statisticky čtvrtý kvartál, tj, horních 25%) měli statisticky významný 59% pokles rizika progrese rakoviny prostaty ve srovnání s muži ze skupiny nejnižších 25%. Do čeledi brukvovitých patří např. zelí, kapusta, květák, ředkev, růžičková kapusta, hořčice, brokolice, pekingské zelí, křen, řepka apod. Účinnou chemickou složkou z této zeleniny jsou glukosinoláty. Jejich hydrolýzou vznikají isothyokyanáty a indoly, o nichž již bylo prokázáno, že mají protinádorový účinek. Zajímavé je také zjištění, že uvedení muži s vyšším příjmem brukvovité zeleniny jsou také více pohybově aktivní, např. více chodí (víc jak 150 min. týdně).
V uvedené studii nebyl prokázán pozitivní vliv příjmu jiných druhů zeleniny nebo ovoce, ani rajského protlaku. V tomto směru budou zřejmě potřebné další studie. Obecně je nutné vždy tyto studie, jak připomínají i sami autoři, brát opatrně, protože jde o statistický výzkum a ten může někdy dávat i zkreslené výsledky. Na druhé straně již dříve bylo ukázáno, že např. příjem potravin jako drůbeže s kůží a vajec může zvýšit progresi rakoviny. Podobně negativně byl hodnocen příjem živočišných tuků. Naopak pozitivně byla hodnocena konzumace rybího masa.
(International Journal of Cancer 2012, 131:201-210)